Fokcentrum

Decennialang lopen er op de Brömmels geiten. In eerste instantie allemaal leuke kleurtjes, soorten en maten, maar sinds 2015 volgens de stamboekrichtlijnen van de Nederlandse bonte geit.

Ongeveer de helft van de aanwezige geiten werd stamboekwaardig bevonden en ingeschreven in het stamboek. Door natuurlijk verloop en selectie zijn nu alle geiten met het achtervoegsel “van de Brömmels” ingeschreven in het stamboek. De gemiddelde inschrijving in 2015 was Algemeen voorkomen 82, Type 83, Ontwikkeling 82, Benen 82 en Uier 81.

Op de Brömmels is de fokkerij gebaseerd op duurzaamheid. Een geit moet een goede productie lang vol kunnen houden. Om dit te bereiken is er veel aandacht voor een functioneel exterieur, waarbij ruimte in de voorhand is voor hart en longen, diepte in de middenhand voor een sterk spijsverteringsstelsel en een brede achterhand waar een flink uier onder past. Dit alles met elkaar verbonden met een stabiele rug en ondersteund met een goed stel benen.

Het foksysteem Triple aAa helpt ons hierbij een handje om balans in de bouw van de geiten te houden.

Een individuele eendagsvlieg maakt het verschil niet, om ons fokdoel te bereiken moet in generaties gedacht worden met de hele koppel,. Door selectie is het gelukt om 10 jaar na de eerste stamboekinschrijving een gemiddelde inschrijving van 86 algemeen voorkomen, 87 type, 86 bouw, 85 ontwikkeling, 85 benen en 85 uier te behalen.

Bij andere diersoorten als koeien, varkens en paarden zijn door de verschillende fokkerijorganisaties al jarenlang gegevens over exterieur, productie, levensduur en dergelijke bij gehouden. Helaas zijn deze gegevens in de geitenhouderij onbekend. Om toch inzicht te krijgen in onze eigen veestapel verzamelen we naast de exterieur beoordelingen onze eigen productiegegevens.

Maandelijks wordt van onze koppel de dagproductie en gehaltes bepaald. Verder wordt 1 á 2 keer per jaar individueel melkcontrole gedaan om te kijken welke geiten binnen de koppel opvallen. Deze laatste gegevens worden bijvoorbeeld gebruikt om te bepalen van welke geiten zonen aangehouden worden om ingezet te worden als dekbok.

Het resultaat van het bijhouden van productiegegevens betaald zich uit in een gemiddelde productie van 850 liter melk per geit per jaar in 2015, naar een gemiddelde productie van 1136 liter in 2023 met gehaltes van 3,34% eiwit en 3,74% vet. Voor de kenners; het vetgehalte is zonder vetverhoger in het krachtvoer.

Door de jaren heen merken we dat de Nederlandse bonte geit een laatrijp ras is. Om die reden worden de geiten van de Brömmels het eerste jaar ook niet uitgeselecteerd. Het blijkt regelmatig dat een rustige start opgevolgd wordt door een productie die wel aan de verwachting voldoet. Ervaring van oude fokkers zeiden het al: vroeg rijp, is vroeg rot. Om die reden geven we de geiten de kans zich te ontwikkelen.

Al deze resultaten hebben er in 2024 toe geleid dat de Stichting Zeldzame Huisdierrassen de fokkerij van De Brömmels heeft erkend als Erkend Fokcentrum.