Buurboeren

Met de bouw van de kaasmakerij was het onze wens om voor buurboeren kaas te kunnen maken.

Streekproducten, locale initiatieven en huisverkoop nemen de laatste jaren steeds meer toe. Een ieder is op zijn eigen manier er mee bezig. Voor degene wie meer uit hun eigen melk wil halen, is kaas een mooi product om in eigen winkel te leggen. Hierin kunnen wij de ontbrekende schakel zijn tussen melktank en winkelschap.

Door deze samenwerking met verschillende boeren zijn we een mooie schakel in de Achterhoekse Food Community. Er wordt wel eens voorzichtig uitgesproken, dat de Achterhoek het Toscane van Nederland gaat worden. Een ieder maakt op eigen manier een mooi voedselproduct.

Boer Roon melkt in het plaatsje Sinderen Fleckvie koeien op salade weides. Mede door alleen nog maar ruwvoer aan zijn koeien te voeren komt hij dichtbij een ideale omega 3-6 verhouding, maar nog belangrijker smaakvolle melk.

Suzies Farm heeft naast een melkveehouderij, varkenshouderij, een eigen restaurant en boerderijwinkel. Alles wordt uit de kast getrokken om de consument en de producent dichter bij elkaar te krijgen.

De grens moet een paar honderd meter verlegd worden en dan ligt Buffelhof Kragemann ook in de Achterhoek. De laatste spijker van kaaskathedraal was nog nauwelijks in het hout geslagen of ze stonden met buffelmelk op de stoep. Zij kiezen voor verschillende producten bij verschillende producenten te laten maken. Een groot deel van hun melk wordt verwerkt tot Mozzarella bij een ander, maar steeds vaker doen we bericht dat de planken met snijdbare Buffelkaas bijna leeg zijn. De harde Buffelkaas vindt zijn weg in kaasland.